torstai 1. tammikuuta 2015

ABCDEFG... Eli con-aakkoset!

Sorry, only in Finnish this time! :c

Con lähestyy, eikä se cossi ole vieläkään valmis. Kylmää hikeä pukkaa otsalle, eikä mistään meinaa hermostuksissa tulla mitään. Pari päivää ennen H-hetkeä lanka loppuu, ompelukone sanoo työehtosopimuksensa irti ja kaiken lisäksi kankaan leikkaaminen menee vinoon. Muutamia tuskan ja ahdistuksen kyyneliä tulee itkettyä siinä kohtaa.

Tuttua varmasti monille, mukaanlukien minä. Siksipä kehittelinkin nämä hieman leikkimieliset con-aakkoset, joissa kuitenkin piilee ainakin pieni osa vakavuutta taustalla. Kenties itsekin oppisin näiden myötä vähän seesteisemmäksi cosplayaajaksi!
(Kuvat pääasiallisesti Googlen syövereistä.)

Aloita ajoissa. Tämä ihan oikeasti pelastaa sinut niiltä viime hetken hermoromahduksilta ja ahdistuskohtauksilta. Itse aloitin Miku-asuni teon useita kuukausia ennen conia, ja totesin tämän olevan hyvä ratkaisu. Sain keskityttyä paremmin, eikä jälki ole niin huitaistun näköistä kuin esim. titan harnesseissani.

Kun asioita on vielä se miljoona tekemättä ja muistat vielä jotakin, mitä piti tehdä.
Burn out, tila, johon ei kannata niillä allnightereilla ja 24/7-työskentelyllä pyrkiä. Valitettavan yleinen ilmiö cosplay-harrastajien joukossa. Ja hyväpä minä olen puhumaan, joskaan ainuttakaan allnighteria en ole kyennyt vetämään.

Mietteeni ennen viime kesän Animeconia. Burn out ei ollut turhan kaukana.
Cossi, joka lojuu kaapin nurkassa on varmasti monelle tuttu näky ennen conia, kun motivaatio ompelemiseen on laimentunut syystä tai toisesta. Tuttu näky se on tälläkin suunnalla. Paitsi, että se cossi useimmiten lojuu sohvalla muiden kangasmyttyjen seassa. Kannattaisi kuitenkin tosiaan aloittaa ajoissa, jotta mahdollisten virheiden korjaaminen tai muuten vain asun modailu ei kävisi turhan hätäisesti!

D niin kuin Desucon. Eritoten tämän tapahtuman lähestyessä Facebookini etusivu alkaa täyttyä niinkin tutusta kappaleesta kuin Conilaulu ;__;, jota itsekin tulee linkitettyä aika ajoin Naamaraamatun puolelle kuvaamaan senhetkisiä fiiliksiä.


Epäröinti kuuluu jokseenkin olennaisesti jokaiseen cossintekoprojektiin. Olisinko voinut tehdä tämän jotenkin toisen? Näytänkö asussa aivan kamalalta? Pitäisikö jäädä kotiin, ei tästä kuitenkaan mitään tule? Vaan huoli pois, kaikki me loppujen lopuksi olemme enemmän tai vähemmän hassuissa asuissa hyppeleviä ihmisolioita, joita yhdistää kiinnostus samaa harrastusta kohtaan.

Fiilikset saattavat olla tätä luokkaa kyllä valitettavan useinkin, mutta kaikki ei ole kiinni parhaimmuudesta. Mukaan vain! ...en tosin tiedä tämän lauseen alkuperäisestä kontekstista yhtään mitään.

Failureilta ei voi välttyä cossia tehdessä. Jokin osa on helpompi ja sujuu rutiinilla, kun taas esimerkiksi allekirjoittaneelle kävi enemmän tai vähemmän hassusti erään korpraalin housuja ommellessa. Tai siis, lahkeiden ompelemisesta ei jostain syystä meinannut tulla yhtään mitään, kun ensin vastakkain olivat etulahje-etulahje ja takalahje-takalahje. Tämäkin koki lumipalloefektin, ja lopulta sitä hakattiinkin päätä pöytään ja siinä sivussa melkein saumuriinkin. Failureista on kuitenkin opittava, eikä niiden takia saa luovuttaa. Muutkin erehtyvät, et ole ainut!

Gigantista ei tämän harrastuksen suhteen kyllä hyötyä ole, mutta esimerkiksi Biltemasta löytyy treenimattoja vaikkapa niiden armorien tekemiseen, jos hinku käsitellä muita materiaaleja on pieni.

Hemmetti, helvetti ja hittolainen ovat sanoja, joita kyllä pääsee ommellessa suusta melkein turhankin usein. Se pärrääminen on kuitenkin parasta jättää sinne kotiin, siivotaan sitä suuta ainakin hieman ennen sinne con-paikalle menoa. Olisi allekirjoittaneenkin hyvä opetella tämä, sillä suusta tulee enemmän saastaa kuin turkkilaisen rekkamiehen suusta. Tai mistäs minä tiedän, kuinka paljon he kiroilevat, mutta hei, stereotypiaesimerkit.

Fiilikset siinä kohtaa, kun ompelukone ei toimi, kangas ryttyilee sanan kaikissa merkityksissä ja sanan Strömsö kuuleminenkin kiukuttaa.

Iltabileissä useimmiten on suhteellisen hauskaa! Älä pelkää mennä sinne muiden sekaan jorailemaan. Itsekin tanssin yhtä hyvin kuin vastasyntynyt varsa, mutta eipä se menoa ole haitannut. Pidä kuitenkin huolta ravinnosta ja nesteytyksestä, sillä tanssiminen myös kuluttaa aika paljon.

JUOMAPULLO, jonka kirjoitan ihan tarkoituksella Caps Lockilla. Joskus pääsee unohtumaan se, kuinka tärkeää se juominen oikeasti päivän aikana onkaan, etenkin kesäconeissa. Nestehukka ei oikeasti ole mitenkään mukava, ja valitettavan usein sitä ei huomaa ennen kuin on vetänyt sen kaksi litraa nestettä eikä seuraavaan kuuteen tuntiin tunne tarvetta käydä vessassa. Epäilen myös sitä, että huonovointisuus ja/tai pyörtyily olisi kenenkään mielestä mukavaa.

Karaokessa pääset näyttämään omia laulutaitojasi! Omista taidoistani en tosin ihan hirveästi tiedä, mutta silti aika ajoin minutkin näkee karaokejonossa. Enkä muuten vieläkään ole laulanut sitä Matryoshkaa - tämä piti tehdä vuoden 2013 Desucon Frostbitessa. Karaokessa pääsee myös suht helposti tutustumaan uusiin tyyppeihin.


Liikkumisreittejä (käytävät, portaikot) ei sitten ihan oikeasti kannata tukkia. Itsekin olen tähän -useimmiten huomaamattani- syyllistynyt, mutta jatkossa yritän välttää tällaisen tapahtumista. Pidetään liikkumisreitit avoinna - täten takaamme paremman liikkuvuuden lisäksi myös hyvän mielen niille, joilla esimerkiksi on vaikka suuria osia sisältävä asu.

Meh = useasti etenkin conin jälkeen tuleva fiilis, jolloin oikeastaan mikään ei inspiroi, olo on täysin voimaton ja oma sänky vetää pahemmin puoleensa kuin kärpäspaperi hiuksia. Tähän olotilaan saattaa liittyä myös lievää huonovointisuutta ja särkyilyä. Kavereitakin on jo ikävä. Ilmiö tunnetaan myös nimillä con-krapula ja conidarra.

Tällainen naama aika usein tuijottelee coninjälkeisenä aamuna peilistä vastaan, ja paluuta arkeen tuo repliikki saattaa kuvata aika hyvinkin.

Nukkumisesta ei kannata tinkiä, vaan aika harva sitä conin aikana tarpeeksi tekeekään. Kannattaa kuitenkin vetää vähintään sellaiset neljän tunnin unet. Ei se lähellekään tarpeeksi ole, mutta pysytpähän vähän paremmin hereillä ja havainnointikykysikin säilyy skarpimpana. Itse nukun viidestä kuuteen tuntiin (tämä nyt tosin on ihan yleisestikin se määrä, jonka nukun), eikä suurempia ongelmia oikeastaan ole ollut.

Oppiminen on olennainen osa tätä harrastusta. Kukaan ei ole seppä syntyessään, kuten autokoulunopettajanikin minulle sanoi. Ompeleminen, proppien teko, korujen teko, peruukkien muokkaus... Mitä enemmän teet, sitä paremmaksi kehityt. Opit myös ajattelemaan taloudellisesti, ongelmanratkaisukykysi kehittyy, saatat päästä eroon esiintymiskammostasi paneelien ja/tai kisojen muodossa... Kaikkea voi oppia ja opetella!

Pakkaaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen conia, sillä lasken tähän kuuluvaksi myös asukokonaisuuksien valmistelun tapahtumia varten. Jos olet ottamassa mukaan useita asuja/asuja, joissa on 120000 osaa (okei, vähempikin riittää), kirjoita lista siitä, mitä tarvitset mukaasi. Aina kun olet jonkun asian pakannut, viivaa se listalta yli tai merkitse muuten vain pakatuksi.

Qstock ei olennaisesti liity cosplayhin, mutta tapahtuma se on siinä missä conitkin. Coneja on useita, ja niitä järjestetään ympäri Suomea hieman eri painotuksin. Tunnetuimpia coneja lienevät Tracon, Animecon sekä Desucon tytärtapahtumineen. Pääasiallisesti conit painottuvat kuitenkin Etelä- ja Keski-Suomeen, jos nyt niitä alan kartalle sijoittamaan. Googlettamalla löydät helposti tietoa eri tapahtumista. Netissä on myös listoja, joihin tulevat tapahtumat on listattu yleensä kronologisessa järjestyksessä.

Räntä, monsuunia muistuttava vesisade, tukahduttava helle... Luonnonvoimat voivat yllättää hetkenä minä hyvänsä. Säätiedotuksia kannattaakin ennen reissua katsella tarkasti, ja siitä + vuodenajasta riippuen kannattaa valita mukaanotettavat tavarat ja asut. Varaudu joka tapauksessa hyvin, sillä melkein mitä tahansa voi sattua! ...tosin oletettavasti et saa räntää niskaasi heinäkuussa.

Vaikka tämä kohtaus oli suhteellisen sydäntäsärkevä, on tuo ilme silti verrattavissa hieman omaan ilmeeseeni viime Animeconissa rankkasateen iskiessä ja minun omatessa vettä kestämättömät kuulokkeet. Gif ei myöskään ole omaa käsialaani, mutta näitä löytyi rutkasti enemmän kuin kuvia.
Syöminen on juomisen ja nukkumisen ohella asia, joka tapaa unohtua conin tiimellyksessä. Verensokeritason romahtaminen ei kuitenkaan tunnu kivalta, joten oikeasti: muistakaa syödä. Conien lähistöllä on ruokapaikkoja, joista varmasti jokin on myös sinun budjetillesi sopiva. Ja Siwa on kaveri.


Tavaranarikat pelastavat cossaajan jättikokoisen tavaramäärän raahaamiselta. Kannattaakin siis selvittää, missä päin tapahtumapaikkaa kyseinen paikka on - useimmiten kuitenkin melkein välittömästi sisäänkäynnin yhteydessä. Muita selvitettäviä paikkoja ovat vessat, pukuhuoneet, info ja ensiapu.

"Ups, cossista hajosi jotakin, mikä nyt eteen?" Jos sinulla itselläsi ei ole esimerkiksi hakaneuloja mukana, pukuhuoneista löytyy usein jos jonkinmoista "cosplay-ensiapua". Kannattaa kuitenkin varautua hyvin myös itse omien tarpeiden mukaan.

Vänkärit, conin vapaaehtoistyöntekijät, auttavat sinua parhaansa mukaan. Käyttäydytään mekin siis hyvin heitä kohtaan, eikä esimerkiksi roskasteta koko con-paikkaa siinä ajatuksessa, että joku siivoaa jälkesi sinun puolestasi. Tiedän kyllä, että tämä kuulostaa naiivilta, mutta mietipä tätä: entä jos itse joutuisit siivoamaan muiden jälkiä? Koska et vaivautunut siivoamaan omiasikaan, en usko, että nauttisit muidenkaan jälkien siivoamisesta.

Worbla, tuo mystinen ja kallis materiaali. Hyvä, muttei ainut vaihtoehto niiden armorien tekemiseen - jos tämä ei sovi budjettiisi (eikä vissiin ole helpointa käsiteltävääkään?), treenimattokin kelpaa materiaaliksi. Jos worbla kuitenkin sattuu kiinnostamaan, Google on taas kerran se kaveri.

X-kirjaimesta en taida keksiä mitään järkevää sanottavaa, keksitkö sinä? ^^

Ympäristö on syytä pitää puhtaana, kuten jo vähän aihetta sivusinkin. Ei ole hauska kulkea conipaikalla, jossa suunnilleen joka toisen metrin jälkeen saa heittää roskikseen jotakin sarjassamme muovimukit ja pizzalaatikot. En nyt sano, että tätä ongelmaa kaikissa coneissa olisi, mutta aika ajoin tähänkin tulee törmättyä syystä tai toisesta.

Zoo-meiningiksi ei tarvitse mennä. Hauskaa saa totta kai pitää, mutta apinatarhaa ei perusteta ainakaan keskellä sitä vilkkainta kulkureittiä kaikkien yleisen mukavuuden vuoksi.

Å: n kanssa sama ongelma kuin X: n kanssa, ideoita? ^^

Äidiltä kannattaa kysellä apua, vaikka tuntuisikin, ettei hän älyä mitään harrastukseen liittyen. Useimmiten häneltä kuitenkin saa hyviä neuvoja sekä henkistä tukea, vaikka hänen olisikin vähän vaikea ymmärtää, miksi haluat pukeutua intergalaktiseksi örkiksi.

Ö, aakkosten loppu, eikä mitään fiksua sanottavaa tästäkään. Hmmh.

Yukiconissa nähdään!~~
...ja varmaan sitä ennen postailen tuosta Ranskan edistymisestä. Eli cossi ei ole vieläkään valmiiiiiis!

-ShinigamiUchiha-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti